kallegoeswritning

Alla inlägg den 21 april 2011

Av Kalle Larsson - 21 april 2011 18:32

Skärtorsdagen är enligt folktron den dag då häxorna begav sig till Blåkulla för att fira häxsabbat med djävulen. Detta förorsakade allehanda försiktighetsåtgärder i form av gömda kvastar och spisrakor, stängda skorstensspjäll och gevärsskott i luften för att försvåra häxornas förehavanden. En och annan påskeld kunde därtill råka bli för tidigt tända. Detta är bakgrunden till att barn klär sig till påskkärringar, en sed som har uppstått under 1900-talet i Stockholms villaförorter och som kan förekomma på olika dagar under påskhelgen i olika delar av landet. Utklädda barn går då omkring bland grannarna och med tecknade kort önskar glad påsk och hoppas att få godis i utbyte. Ibland kan seden också innehålla penninginsamling till välgörande ändamål.

Inom modern asatro använder man istället denna asen Tors dag till att förbereda vårblotet. För vissa får det skära då syfta på den bleka ansiktsfärg Tor ådragit sig under vinterhalvåret. Dagens "häxor" associerar även färden med rening, i så motto att den eld som erbjuds i Blåkulla kan befria dem från den klåda, som vissa kvalster med "skärtor" likljudande benämning orsakar.


 

Av Kalle Larsson - 21 april 2011 18:18

Då har man gjort sin vecka redan. Är ledig nu fram till på tisdag då man börjar igen. Skönt med lite långledigt ibland, det kan nog behövas. Ikväll blir det att ta det lugnt och jag var ned med mamma för en stund sen till affärn och köpte mig lite påskgodis plus en krysstidning. Har blivit mycket så på rasterna att jag kollar in krysstidningarna på praktiken. När jag ser att jag kan något ord så måste jag leta fram en penna och skriva in det. Annars får jag lite lätt panik när jag inte har penna i närheten när jag väl kan något, hehe.

SItter just nu och kollar på go´kväll med Pekka Heino som programledare. Det låter kanske inte så värst intressant, men jag tycker det är okej faktiskt när de drar upp en massa ämnen. Just nu håller de på om påsken och vad den har för betydelse.

Presentation


Är en snäll, positiv person som gillar livet i sin helhet. Älskar att skriva, lyssna på musik, kolla film och umgås med coola personer. Hoppas du njuter av att läsa min blogg lika mycket som jag njuter av att skriva!

Fråga mig

15 besvarade frågor

Omröstning

Ser ni framemot hösten då det blir allt mörkare, ruggigare, kallare och regnigare dagar?
 Ja
 Nej
 Vet ej

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5
6 7 8
9
10
11
12 13 14
15
16 17
18 19 20 21 22 23
24
25 26 27 28 29
30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Visitkortexperten

http://www.visitkortexperten.se

Ovido - Quiz & Flashcards