kallegoeswritning

Alla inlägg den 22 april 2011

Av Kalle Larsson - 22 april 2011 17:20

Drar över till grannen en sväng och ser vad de gör. Det var ett tag sedan man var och träffade de. Får se vad som händer.

Skriver mer ikväll. Ha det gött så länge.

Av Kalle Larsson - 22 april 2011 15:14

Även fast det är vår och sommarkänslorna yrar i våra ådror, så längtar jag till en vist del till hösten. Inte för att det ska vara på väg att bli mörkt, kallt och grått och tråkigt. Utan att ett vist program kommer att börja igen som gjorde en sådan dundersuccé förra året. Jag talar nämlingen om så mycket bättre. Ett program som fängslade mig och 1,5 miljon svenskar i detta avlånga land varje lördag under hösten. Men idag när jag läste nöjesbladet från aftonbladet så är 5 stycken artister klara iaf. De är inga dåliga direkt. De är bland andra Mikael Wiehe, Lena Philipsson, Eva Dahlgren, Timbaktu och Tomas Ledin. De andra 2 återstår och det får vi förmodlingen höra vid ett annat tillfälle. Den person som jag skulle hoppas på att jag skulle vilja se är Shirley Clamp faktiskt. Men som sagt det visar sig, men mäktigt om hon skulle vara med.


 

Av Kalle Larsson - 22 april 2011 14:28

När jag och mamma hade skjusat upp pappa till sitt place med gubbarna så svängde vi in till ica för att handla lite. Då när vi väl var där så kunde jag inte motstå att köpa den nya Harry Potter filmen som har kommit ut i butikerna. Så jag vara bara tvungen att köpa den. Så då vet jag vad jag ska titta på ikväll då. Kvällen är räddad.



 

Av Kalle Larsson - 22 april 2011 11:47

Satt vid altanen nyss en stund för att lösa korsord, vilket har blivit väldigt mycket sådant på sistone. Men sen när jag väl gick in för att kolla lite på teven och kollade vad det var vid tv4 så såg jag att det var pippi på rymmen. Haha, alltid lika kul att kolla på det. Filmer som man aldrig får nog av oavsett ålder. Senare så ska jag följa med mor till en bekant till pappa för att skjusa honom dit. För varje år vid långfredagen sedan ett antal år så brukar det samlas 20 gubbar och dricka öl och snacka lite och allt vad de gör. Just i år så vet jag det att de kommer se en film som en av gubbarna kommer att visa som han har lagt ihop när allihopa var i England förra året. Kul att få lite flashbacks på den resan, de skulle jag tycka om jag vore alla de. Det är vad jag tror att de kommer att tycka iaf.







   



Av Kalle Larsson - 22 april 2011 11:07

I Sverige heter det långfredag eftersom dagen skulle präglas av sorg då dagen varit lång och besvärlig för Jesus. På 1870-talet klädde sig många i svart från topp till tå.  Fram till 1969 fanns ett förbud mot offentliga nöjesetablissemang att hålla öppet. På långfredagen var affärer, restauranger och danslokaler därför stängda. Detta gjorde att samhället blev tyst och stilla och att långfredagen var en sorgedag genomsyrade det svenska samhället. Allmän frid skulle råda och traditionen sa att folk skulle undvika onödiga aktiviteter och på bordet stod enkel mat. Inte minst för barnen, som förbjöds att leka, kunde dagen upplevas som ovanligt lång och tråkig.


I den kristna kyrkan är långfredagen en stor sorgedag eftersom det var då Jesus dog och begravdes. I Svenska kyrkan på långfredagen hålls en andakt som kallas korsvägsandakt för att minnas Jesus lidande denna dag. Vanligtvis hålls andakten på eftermiddagen vid 15.00 tiden för att koppla samman med den tidpunkt då Jesus dog, den nionde timmen. På kvällen kan kyrkan anordna gravandakt. Allvaret och sorgen understryks av att altaret endast dekoreras med fem röda rosor som symboler för de sår Jesus får när han fästs vid korset. Textilerna som används är svarta, det spelas ingen orgelmusik och kyrkklockorna används inte.

I Sverige är långfredagen en allmän helgdag och infaller fredagen närmast före påskdagen. Påskdagen infaller söndagen närmast efter den fullmåne som infaller på eller närmast efter den 21 mars.


Långfredag i olika delar av världen!

 

Republiken Irland

Republiken Irland förbjuder försäljning av alkoholdrycker på långfredagen, precis som på juldagen. Många reser då till Nordirland för att köpa detta.

Finland

Liksom i Sverige var de flesta offentliga nöjestillställningar förbjudna tidigare på långfredagen. Förbudet avskaffades den 1 september 1999, då lagen om offentliga nöjestillställningar upphävdes.

Åland

På Åland avskaffades nöjesförbudet den 1 juni 2010, då landskapslagen om offentliga nöjestillställningar upphävdes. Förbudet hade då inte tillämpats på senare år.

USA

Långfredagen kallad "Good Friday" i USA är ingen federal helgdag, men i många delstater är dagen helgdag. Börshandeln har stängt liksom skolor och flera arbetsplatser. Många butiker och affärer har i allmänhet öppet halva dagen.




 

Presentation


Är en snäll, positiv person som gillar livet i sin helhet. Älskar att skriva, lyssna på musik, kolla film och umgås med coola personer. Hoppas du njuter av att läsa min blogg lika mycket som jag njuter av att skriva!

Fråga mig

15 besvarade frågor

Omröstning

Ser ni framemot hösten då det blir allt mörkare, ruggigare, kallare och regnigare dagar?
 Ja
 Nej
 Vet ej

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5
6 7 8
9
10
11
12 13 14
15
16 17
18 19 20 21 22 23
24
25 26 27 28 29
30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Visitkortexperten

http://www.visitkortexperten.se

Ovido - Quiz & Flashcards